Freds Homepage

 

Fred Kelpin

26 Reacties

 1. Matt Bronsil

  Hi! I am having a great time talking with you at the conference. Thanks for the 2 great talks over dinner.

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Sure we had a nice time when talking together.

   Reageren
 2. Han Ockhuijsen

  Beste Fred,
  Ik heb je website bekeken en ben onder de indruk van de gedetailleerdheid en de volledigheid. Het is duidelijk dat hier heel wat uren werk in zitten en het mag dan ook gezien worden. Alle lof! Hartelijke groeten,

  Han Ockhuijsen

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Han, het is een leuke hobby. En het lijkt een beetje op die goede oude MacLean Old Post van de Jan van Nassaugroep in Amsterdam waar we vroeger in schreven. Hartelijk dank voor je compliment. En als je eens een bijdrage wilt schrijven, dan moet je me die vooral sturen.

   Reageren
 3. Bart van der Heide

  http://www.taalvormingentaaldrukken.nl/ATG/ATG1950.htm

  Leuke herinneringen. Ik heb een detail van het artikel op je facebook pagina gezet.

  Hartelijke groet,
  Bart

  Reageren
 4. Fred Kelpin

  Een mooi artikel, Bart. Hartelijk dank.

  Reageren
 5. Terri Sherrill

  Dear Mr. Kelpin,

  I recently came across your article of The Montessori Family Tree.

  The article is very illuminating and provides an added dimension to our knowledge about Dr. Montessori and her life.

  As I am currently working to develop a teacher training course at the infant and toddler level for the Center for Guided Montessori Studies, I was wondering if I could share this wonderful article with our students?

  Thank you so much for your consideration of my request, and for the wonderful insights you have brought to light.
  Terri Sherrill

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Dear Terri,

   Please feel free to use everything you like on my website.
   At your service
   Fred.

   Reageren
 6. Punum Bhatia

  Good morning!
  I am a passionate Montessorian who has travelled to places of significance in Maria Montessori’s life. I am planning my trip to Amsterdam and am wondering what you suggest I see.
  Thank you for your help and insights.

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   I suggest that you contact me when you travel to Amsterdam. If you are interested we can plan a day and travel to some places of interest in Amsterdam, Noordwijk and Laren.

   Reageren
   1. Punum Bhatia

    Thank you Fred. I will be in Amsterdam from August 30th to September 4th. Can we organize something? You could email me at pb@mcidenver. edu

    Reageren
    1. Fred Kelpin

     It’s a pity but I’m on holidays at that time. I’// mail you some details so that you can find your way without me. I’m sorry.

     Reageren
     1. Fred Kelpin

      Please have a look at my site. There is a new article about the study of Maria Montessori in Amsterdam. The article is in English.

 7. Ruud

  Met veel plezier en interesse je site gelezen.

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Dank je wel!

   Reageren
 8. Renée Dabekaussen-Spiering

  Hallo Fred,
  Bij het zoeken naar een artikel over Montessori-onderwijs stuitte ik op jouw pagina. Wat leuk om je hier digitaal aan te treffen! Hopelijk gaat het goed met je. Ikzelf startte mijn schoolcarrière eind jaren 50 op de Montessorischool Pallas Athene in Amersfoort. Onze kinderen David en Julia Dabekaussen bezochten de school in Maastricht waaraan jij destijds verbonden was. Hoewel zij niet direct bij jou in de klas hebben gezeten herinner ik me jou nog heel goed. We koesteren warme herinneringen aan die tijd en onze kinderen hebben een bijzonder fijne schooltijd gehad.

  Dank daarvoor!

  Hartelijke groet

  Renée Dabekaussen-Spiering

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Wat leuk! Ook mijn herinneringen – met name aan David moet ik zeggen – zijn nog erg levendig.
   Mijn hele generatie collega’s: Huub, Joke, Dré, Ben, Eug is met pensioen. We worden een paar jaartjes ouder!

   Reageren
 9. Josephine

  Beste meneer Kelpin,
  Ik zit in 4havo en maak een werkstuk over Maria Montessori. Ik kan alleen nergens goed vinden hoe zij nou zelf is opgevoed en hoe haar band met haar ouders was. Kunt u mij daar meer over vertellen of mij een site of iets geven waar ik dit kan vinden?
  Dit zou mij echt heel erg helpen.

  Alvast bedankt!!
  Groeten,
  Josephine

  Reageren
  1. Fred Kelpin

   Sorry Josephine, ik ben vergeten om dit bericht te beantwoorden. Zal dat nu direct doen.
   Als je iets over de kindertijd van Maria Montessori lezen wilt dan kom je uit bij boeken die voor kinderen geschreven zijn. In Maria Montessori van Peter van Eeden gaan de eerste twintig bladzijden over haar jeugd in Chiaravalle en daarna in Rome. Het boekje is uit 1973 en werd uitgegeven door Nienhuis. Van Eeden was Montessorileider en later Schoolhoofd van twee Montessorischolen in Amsterdam en Bilthoven. Het werd destijds aan kinderen gegeven die de Montessorischool gingen verlaten om naar het voortgezet onderwijs te gaan. En ik vind nog een paar zinnetjes in Montessori, een boekje over haar leven en over haar werk. van Erika Keijser-Hedeman uit 1998. Het boekje werd destijds uitgegeven door de Nederlandse Montessori Vereniging.
   Ik kan die bladzijden wel voor je kopiëren en naar je mailen. Maar check eerst even je emailadres. Moet Schoenmakee niet Schoenmaker zijn?

   Reageren
 10. Paul Dirks

  Beste Fred. Afgelopen week heb ik het Onderwijsmuseum bezocht in Dordrecht. Hier heb ik voor het eerst leermiddelen gezien die door Maria Montessori bedacht zijn en ontwikkeld. ( heel bijzonder vind ik nog steeds de letters van schuurpapier waardoor het tactiele wordt ontwikkeld) Ben 35 jaar werkzaam in het VO als beeldend docent en het kind centraal stellen heeft me altijd aangetrokken. Ben opgeleid binnen de Fenomenologie en dat heeft zeker verwantschap met Montessori onderwijs. Ben erg onder de indruk van je site en informatie. Op dit moment ben ik een boek aan het schrijven over de GUM. Een eenvoudig stukje rubber……..maar wat je wel de mogelijkheid geeft om opnieuw te beginnen en jezelf een nieuwe kans te geven. Ik zie hier erg veel overeenkomsten in met Montessori . Mocht je belangstelling hebben voor mijn GUMboek laat het dan maar weten.
  Het wordt op 25 mrt 2018 gepresenteerd in de Cacaofabriek in Helmond. Het werk van 24 Nederlandse tekenaars die ook een grote spelen in dit boek zijn te zien op de expositie.
  Hartelijke groeten. Paul Dirks/ Helmond

  Reageren
 11. Fred Kelpin

  Hartelijk dank voor je reactie. En veel succes met je boek over GUM. Ik heb daarvoor zeker belangstelling.

  Reageren
 12. Ludo van Arem

  Goedemorgen meneer “Fred” Kelpin,
  Ik wist al eerder van uw site. Ik wilde ook al eerder schrijven. Maar zoals dat gaat niet alles wat we ons voornemen wordt ook uitgevoerd. Zal me even voorstellen. Ludo van Arem, ik denk dat ik vanaf 1960 enkele jaren van uw onderwijs heb kunnen genieten op de 5e Mont. Zelfs uw gezicht uit die jaren staat me nog helder voor de geest, gek dat sommige herinneringen zolang bij ons blijven. Of u zich mij nog herinnert is natuurlijk de vraag met al die gezichten die u gepasserd zijn in de loop der jaren, en dat zullen er zeer velen geweest zijn. Na de havo enkele jaren gewrkt en toen de Rietveld Accademie/fotografIe en nu leef ik voor het grootste deel van het jaar in Abene Senegal waar ik met Senegalese ben getrouwd een huis probeer af te bouwen en haar 11 jarige zoon mede opvoed. Zelf heb ik geen kinderen. Een onverwachte ontwikkeling in mijn leven. Nadat ik met René Jung ( buurjongen, leeftijdsgenooot en mede leerling) wat heen en weer appte kwam uw naam boven en dacht ik ik trek de stoute slippers aan en schrijf. U bent veranderd maar maar de jonge Kelpin is nog overduidelijk aanwezig ook uw hart voor het Montessori-onderwijs is onveranderd gebleven. Jong van geest zo lijkt op afstand. Hartelijke groet Ludo

  Reageren
 13. Ludovicus Arem

  Goedemorgen meneer “Fred” Kelpin,
  Ik wist al eerder van uw site. Ik wilde ook al eerder schrijven. Maar zoals dat gaat niet alles wat we ons voornemen wordt ook uitgevoerd. Zal me even voorstellen. Ludo van Arem, ik denk dat ik vanaf 1960 enkele jaren van uw onderwijs heb kunnen genieten op de 5e Mont. Zelfs uw gezicht uit die jaren staat me nog helder voor de geest, gek dat sommige herinneringen zolang bij ons blijven. Of u zich mij nog herinnert is natuurlijk de vraag met al die gezichten die u gepasserd zijn in de loop der jaren, en dat zullen er zeer velen geweest zijn. Na de havo enkele jaren gewerkt en toen de Rietveld Accademie/fotografIe en nu leef ik voor het grootste deel van het jaar in Abene Senegal waar ik met een Senegalese ben getrouwd een huis probeer af te bouwen en haar 11 jarige zoon mede opvoed. Zelf heb ik geen kinderen. Een onverwachte ontwikkeling in mijn leven. Nadat ik met René Jung ( buurjongen, leeftijdsgenooot en mede leerling) wat heen en weer appte kwam uw naam boven en dacht ik ik trek de stoute slippers aan en schrijf. U bent veranderd maar maar de jonge Kelpin is nog overduidelijk aanwezig ook uw hart voor het Montessori-onderwijs is onveranderd gebleven. Jong van geest zo lijkt op afstand. Hartelijke groet Ludo

  Reageren
 14. Fred Kelpin

  Ludo van Arem kan ik me nog levendig voor de geest halen! En je vader en moeder ook. Leuk om van je te horen en wat een interessante weg ben je ingeslagen. Ik wens je veel succes in Senegal.

  Reageren
 15. Ulla Rietveld

  Dag meneer Kelpin,

  Tijdens een google trip door memory lane kwam ik op uw website uit, ongeloofelijk . U kent mij niet maar mijn jongere zusje Ulla heeft nog bij u in de ( 5e?) klas gezeten. Ze had in groep 6 bij meneer Stassen eigenlijk vrij weinig te doen, alle zeilen moesten bijgezet worden om nog lesstof te kunnen vinden / aanbieden….Ze ging daarna naar het vwo Jeanne d’arc , maar is na d’r studie blijven steken in de bijstand, omdat geen enkele baan goed genoeg was en ze kampte met allerlei ( denkbeeldige) kwalen….
  Ze is verhalen vertelster/ halve artiest geworden, als het goed is staat er nog een filmpje uit 2013 van haar op youtube.Ze is nog steeds single en woont in Utrecht.
  Tot zo ver, het ga u goed.

  Reageren
 16. Fred Kelpin

  Dank je wel voor je bericht. Natuurlijk herinner ik me Ulla! Een van de kinderen die door hun persoonlijkheid indruk maakten. Jammer dat het niet met haar gelopen is zoals het – gezien haar mogelijkheden – gemoeten had. Doe haar mijn hartelijke groeten! Ik had in de tijd die je beschrijft kennelijk nog geen zesde klas. Had wel wat interessante dingen geweten om met haar te doen!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *