Bart van der Heide (1942 – 2021/2022)

Op Oudejaarsnacht is mijn padvindersvriend Bart van der Heide overleden. Door de jaren heen hielden we regelmatig contact via e-mail en waren zo aardig op de hoogte van elkaars doen en laten.

Bart is uit de tijd van de Jan van Nassaugroep in de Watergraafsmeer in Amsterdam. De tijd van het oude vertrouwde troephuis dat steeds maar weer opnieuw gecarbolineerd moest worden. Anders zag je de naam Natonale Jeugdstorm door de carbolineum heen komen. Want de NSB had in de oorlog dat troephuis ingepikt.

Bart staat als nummer 10 op de foto helemaal rechts naast Karel Bensing, de Hopman van de Jan van Nassaugroep in de tijd. Het zal zo ongeveer 1960 geweest zijn. Barts jongere broer Fred is nummer 15 op de foto. En helemaal links staat Barts vriend Wiero Oosterbaan, die ook overleden is. Karel Bensing ook. Bart is patrouilleleider (PL), dat zie je aan de twee witte strepen op zijn linkerborstzak.

De panterpatrouille

Hier staan de panters, met Bart links als PL. De panters droegen gele patrouillelinten aan de linkerschouder van hun shirt. De Assistent Patrouilleleider (APL) staat rechts met één witte streep op zijn linkerborstzak. Het is Bart Klimmert. En de kleine verkenner, derde van links, is Fred van der Heide. Best wel apart om bij je oudere broer in de patrouille te zitten.

De troepzaal

Bart was een goede tekenaar. Dat kun je zien als je naar de tekeningen in de logboeken uit die tijd kijkt. Dit is de troepzaal. De vlag is aan het begin van de bijeenkomt gehesen aan een dakbalk. De zaal wordt verwarmd door een Salamanderkachel. Met hout gestookt in de winter. Dat waren koppen van heipalen die we met bakfietsen – die we huurden – gingen ophalen ergens bij de Schagenlaan, als ik me goed herinner. De verkenners op de tekening spelen dweilhockey met hun verkennersstokken en een dweil. Dat was wel typerend voor de tekeningen van Bart: ze vertellen je iets.

We deden mee aan veel districtsactiviteiten in die tijd. Hier aan de Prins Bernhardmars. Bart is nummer 12 op de foto. Hij straalt niet echt genoegen uit. We waren toen geloof ik niet allemaal van die enthousiaste wandelaars. Maar we deden wel aan veel dingen mee en dat maakte het gezellig.

Het Jan van Nassau-orkest

Kamperen, pionieren, een hike lopen, we deden het allemaal. Maar ook andere dingen zoals muziek maken. Frans van Vliet was zonder meer de aanjager met zijn trekzak. Naast de saxofoon op het decor staat Bart. Volgens mij speelt hij blokfluit. De troepzaal had zelfs een soort podium. Daarop konden voorstellingen gegeven worden.

Laat me besluiten met een foto uit 1957. De Jamboree in Sutton Coldfield (VK) is net klaar. Veel contingenten die de reis naar Europa gemaakt hadden, trokken nog wat rond voordat ze weer naar huis gingen. De Zuid-Afrikanen logeerden in ons troephuis in Amsterdam. Een van die Zuid-Afrikanen krijgt zijn eten en een Colaatje van Bart.

3 Reacties

 1. Han Ockhuijsn

  Beste Fred,
  Het wordt kaal om ons heen! Ik kan mij Bart nog goed herinneren. Op onze leeftijd is het niet ongebruikelijk om afscheid te nemen van deze wereld maar wel bijzonder om dit op Oudjaar te doen. Hij kan er dan wel zeker van zijn dat zijn familie hem niet zal vergeten. Daar moet ik zelf ook eens over denken.
  Hartelijke groeten,
  Han

  Reageren
 2. Maartje van der Heide

  Dag Fred,

  Wat ontzettend leuk om te zien en te lezen!
  Ik zal het ook doorsturen aan de rest van onze familie en aan de kinderen en vrouw van Wiero. Dankjewel!
  Groet Maartje en Anne van der Heide

  Reageren
 3. Ruud Meure

  R.I.P Bart

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *