Piet Kroonenbergs Padvinderskroniek

Piet J. Kroonenberg 1927 – 2016

Op woensdag 7 september 2016 is in Amsterdam Piet J. Kroonenberg overleden. Hij werd woensdag 14 september 2016 gecremeerd  in  Amsterdam-Noord.

Piet_J._Kroonenberg

Piet J. Kroonenberg 1927 – 2016

In overleg met zijn vrouw Joke Kroonenberg heb ik besloten de Padvinderskroniek op deze website te handhaven. De artikelen en twee boeken die Piet schreef blijven dus beschikbaar.

Ik heb Piet jaren gekend. Al uit de tijd dat hij in Amsterdam een van de kampleiders was van het Buitencentrum van het district Amsterdam van de Nederlandse Padvinders in Velsen.  Ik fietste daar toen (verkenner nog) met mijn maten heen om er een weekend te kamperen of om deel te nemen aan de Districtspatrouiilewedstrijden.

Piet had een passie voor de historie van Scouting en wist daar dan ook alles van. Ik noemde hem wel eens de Geert Mak van de Europese Padvinderij. Verder heeft hij zich ingezet voor de ondersteuning van de heropgerichte padvindersbeweging in Oost-Europa na de val van de Berlijnse muur. Zijn bijdragen zijn verschenen op een aantal websites en padvindersbladen in Nederland en daarbuiten. Hij heeft hierover ook een boek geschreven:  “The Undaunted, Keeping the Scouting Spirit Alive”. Je kunt het boek hieronder lezen door het aan te klikken in het overzicht hieronder. Je leest dan beide delen van het boek.

hutwinteropening-velsen-arentshorst

Het Buitencentrum te Velsen van het District Amsterdam van de Vereniging de Nederlandse Padvinders (NPV).

Het Buitencentrum bestond van 1951 – 1963. Op de bovenste foto de Hut van de Kampleiding. Jarenlang waren dit (naast anderen) Piet Kroonenberg en zijn vrouw Joke. De Hut was een omgebouwde afgekeurde tramwagon van het Gemeentelijke Vervoersbedrijf van Amsterdam. Op de onderste foto zie je de opening van het Buitencentrum door de Hoofdcommissaris van de NPV in die tijd: Mr. Ravesloot. Op 16 juni 1951.

Piet was drager van de Bronzen Wolf, die aan hem is uitgereikt door het World Committee van de WOSM

“The Bronze Wolf is the only award made by the World Scout Committee. It is given solely in recognition of outstanding service by an individual to the World Scout Movement. Approval for the institution of the award was made by the International Committee meeting in Stockholm on 2 August 1935”.

schrijft het Committee op hun website. Die Bronzen Wolf is niet zo maar wat. De eerste was voor Baden-Powell in 1935 die de bronzen wolf ook instelde. Ruim zestig jaar later kreeg Piet de 251ste.

Uitreiking van het gouden waarderingsteken aan Piet Kroonenberg door Jan Keur, voorzitter van de VVS

Uitreiking van het Gouden Waarderingsteken aan Piet Kroonenberg door Jan Keur, voorzitter van de VVS (Vrienden van Scouting). In mei 2005.

bronzen wolf

De Bronzen Wolf uitgereikt in 1996.

onderscheidingen-piet

Piet kreeg de Gouden Jacobsstaf in 1959 en de Zilveren Jacobsstaf in 1973. Het Gouden Waarderingsteken tenslotte in 2005

bronzen-bever-zwart

Bronzen Bever uitgereikt in 2002.

aleksander-kaminski-tokenAleksander Kaminski Penning uitgereikt in 1996

Maar dat is nog lang niet alles. Op de foto bovenaan de pagina draagt Piet de Bronzen Bever van de Russische Scoutingorganisatie. De oprichting van de Padvinderij in Rusland had destijds de warme belangstelling van Tsaar Nicolaas II. Hij liet in 1909 Verkennen voor Jongens  in het Russisch vertalen. Nadat Baden-Powell hem bezocht had in 1910 ging de padvinderij in Rusland van start. En de eerste patrouille die werd opgericht was de Beverpatrouille. Vandaar de naam Bronzen Bever.

Ten tijde van de Sovjet Republiek was de Padvinderij in Rusland verboden. Er was een sovjetsurrogaat voor padvinderij: de pioniers. Wel waren er buiten Rusland nog veel groepen padvinders in ballingschap. Met name in Frankrijk en Amerika. Na 1990 herleefde de Padvinderij in Rusland. Piet werd in 1998 Chevalier in the Order of the Bronze Beaver  “for outstanding scout service for many years and for his support to the revival of Russian Scouting.”  Hij was de negende persoon aan wie de onderscheiding werd uitgereikt.

De voormalige Nationale Padvindersraad in Nederland kende Piet eerst de Gouden Jacobsstaf en daarna ook de Zilveren Jacobsstaf toe. En in mei 2005 werd aan Piet het Gouden Waarderingsteken van Scouting Nederland uitgereikt door Jan Keur die toen voorzitter van Vrienden van Scoutingwas. Een vereniging voor oud-padvindsters en oud-padvinders.

De Poolse padvinderij reikte Piet de Aleksander Kaminski Penning uit. “For services rendered to ZHP’s (Poolse padvindersorganisatie) renewal during and after the collapse of the Polish Communist Regime.”

Kaminski was een Poolse leraar en padvindersleider. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kaminski een belangrijke leider van het verzet tegen de Duitsers.

Het Gouden Kruis van de Padvindersbeweging in Albanië (links) is de hoogste onderscheiding die de Albanese padvinders kennen. Piet kreeg de medaille voor bewezen diensten en omdat – en dat is opmerkelijk – hij ze hun eigen Padvindersgeschiedenis verteld had.

Rechts de Sint Stephanusmedaille die aan alle Hongaarse padvindersleiders werd uitgereikt – in 2002 – die betrokken waren bij de heroprichting van de Hongaarse padvindersbeweging. De Communisten hadden de Padvinderij in 1948 verboden. Toen in 1988/1989 pogingen ondernomen werden de beweging opnieuw op te richten waren de Communisten nog aan de macht. Heroprichten was dus gevaarlijk want ook de geheime politie was nog erg actief. Piet was de enige niet Hongaar die de medaille kreeg.

Padvinders in Nederland herhalen in het geheim hun belofte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op ontdekking stonden zware straffen voor de jongens en hun ouders.

Padvinderij en de Tweede Wereldoorlog, zij waren bepalend voor het leven dat Piet zou leiden. Toen de oorlog uitbrak was Piet verkenner. Verkenners werden ingezet als fietskoerier bij het Rode Kruis. De padvinderij werd door de bezetter al gauw verboden. Ondergronds gingen veel groepen verder onder diverse dekmantels zoals die van een Christelijke Knapenvereniging op de zolder van een kerk of iets dergelijks. En via de padvinderij raakte Piet vervolgens betrokken bij het Verzet. Na zijn eindexamen volgde een oproep voor de arbeidsdienst, een Duitse organisatie. Piet dook onder met hulp van een leraar van zijn school. Hij werkte als fietskoerier en reisde door heel het land. Hij heeft erover geschreven in het artikel “Jay”, A true story of a Scout in times of War”  Je kunt het lezen als je het artikel in het overzicht hieronder aanklikt. In het Engels omdat het oorspronkelijk op een Engelse website Scouting Milestones (http://www.scoutguidehistoricalsociety.com) van Colin Walker – een Engelse Scout Historian – verscheen. Die Jay, dat is Piet. Het zijn zijn belevenissen.

Colin schrijft mij hierover:

“Piet told me that he was in fact Jay when he gave me the first draft of the story. He made me promise not to reveal his identity until after his death.” Dat Jay in feite Piet is mogen we nu bekend maken. Die wens van Piet is niet zo vreemd als hij misschien lijkt. Veel verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog liepen na die oorlog niet te koop met hun dapper gedrag.

Op 17 september 1944 raakt Piet als koerier op weg naar een boerderij verzeild in luchtlandingen op de Ginkelse hei bij Ede.

“To his surprise he saw a large number of low-flying planes, of a kind that he had never seen before. These were Dakota transport planes. He stopped to have a better look and to his surprise he saw men jumping from the planes and floating down on their parachutes. And their planes were not even on fire or crashing! So why? Very unusual! Some of the planes were towing other planes, then the cables were cut and these gliders came down and landed! Men jumped out of them and suddenly strange open small cars (he was later to learn that these were the famous Jeeps), small motorbikes and anti-tank guns emerged from the gliders. Watching and wondering, it suddenly dawned on him that he was in the mid-dle of an airborne operation! They had come at last! This was the great moment, this was the Liberation so longed-for!”

Piet hielp de parachutisten als tolk, gids en kaartlezer. Toen het Britse leger zich weer moest terugtrekken onder de grote rivieren ging hij met ze mee. Hij bleef na de oorlog in het leger tot 1947. De jaren na de oorlog was hij gelegerd in bezet Duitsland. Hij werd er lid van een Engelse voortrekkersstam en kwam zo ook in contact met gevluchte padvinders uit Midden- en Oost-Europa. Ook met Russische padvinders. Op basis van deze contacten schreef hij nadat hij in de VUT gegaan was zijn boeken “The Forgotten Movements” en “The Undaunted.” Ook deze boeken kun je lezen door ze in het overzicht hieronder aan te klikken.

In zijn tijd in het Britse leger leerde hij goed Engels spreken en schrijven. Als medewerker bij een scheepvaartkantoor in Amsterdam kon hij met die vaardigheden later de kost verdienen. En tenslotte stelde zijn kennis van het Engels hem in staat om zijn boeken te schrijven. Dat schrijven gebeurde op eigen initiatief en kostte het nodige geld. Om de kosten enigszins te dekken verkocht Piet ingebrande schijfjes berkenhout. Soms kreeg iemand zo’n schijfje van hem. Ik ben trots op de mijne.

welcome-stranger-klein

Van deze necrologie verscheen een vertaling in het Duits in Scoutpost Information. Nr. 167. April 2017.

Zie hiervoor het hoofdstuk geschiedenis.

Artikelen

Klik hieronder het artikel of boek aan, dat je wilt lezen of downloaded.

© Piet J. Kroonenberg.

Geschiedenis

NameSizeHits
NameSizeHits
Necrologie Piet Kroonenberg in het Duits416.9 KiB482
The Undaunted12.1 MiB5791
Beïnvloeding van Scouting233.4 KiB878
Van OPV via-VVS naar plusscouts198.2 KiB563
De afdeling buitenland van de NPV tot 1973305.3 KiB1403
Ralph Reader:”Mr. Gang Show"427.5 KiB743
Strikt gescheiden170.1 KiB469
Einde Spoor op zee2.0 MiB756
De Halleluja Scouts347.2 KiB844
De Wereldjamboree van Vogelenzang7.1 MiB1328
De Troonsafstand in 1948129.0 KiB637

Luister naar liedjes uit de Gang Show van 1957:

Emblemen, Insignes, Uniformen en Onderscheidingen

NameSizeHits
NameSizeHits
Van een Pad tot een Wereldembleem421.8 KiB812
De pluim op je hoed/baret104.1 KiB1969
Scouting Hoofddeksels172.2 KiB2179
Met dank voor de bewezen diensten194.5 KiB738
Onderscheidingen in Scouting 1358.9 KiB1070
Onderscheidingen in Scouting 2385.0 KiB1350
Onderscheidingen in Scouting 3266.1 KiB556
Emblemen en Insignes van Scouting in Nederland789.6 KiB2016
Een Oud Herkenningsteken300.0 KiB841
Manneken Pis als Scout222.2 KiB614
De Europese Unie en Scouting Insignes235.9 KiB788
De Gilwelldas544.1 KiB775
Het Rockall Districtsinsigne107.1 KiB454

Scouting en de Tweede Wereldoorlog

NameSizeHits
NameSizeHits
Hitler-Duitsland en het Internationaal Bureau265.3 KiB203
Padvinders in de meidagen van 1940694.4 KiB850
“Jay”, A true story of a Scout in times of War3.7 MiB1055
Jan van Hoof331.9 KiB822
Akela Nel Lind2.0 MiB1539
De Das met de Leeuw220.3 KiB1054
Uit het logboek van Ton Gräber; mei 1945170.9 KiB1099
Uit het logboek van Ton Gräber; een zomer zwerftocht in 1945301.7 KiB1658
Guide International Service & Scout international Relief Service245.9 KiB533
Scouting achter Prikkeldraad264.5 KiB921
Scouting en de Nationale Jeugdstorm1.1 MiB2605
Scouting in België 1940-1945425.6 KiB1830

Koninklijke Scouts

NameSizeHits
NameSizeHits
Koninklijke Scouts 1. Nederland253.5 KiB810
Koninklijke Scouts 2. Groot Brittannië117.2 KiB416
Koninklijke Scouts 3. België en Luxemburg233.1 KiB665
Koninklijke Scouts 4. Zweden437.3 KiB340
Koninklijke Scouts 5. Denemarken101.0 KiB532

De Verspreiding van Scouting

NameSizeHits
NameSizeHits
Het Begin van Scouting in Duitsland284.3 KiB392
Het Buitencentrum van de NPV district Amsterdam te Velsen1.3 MiB781
Scouting in Amsterdam Noord959.7 KiB1936
Scouting in Suriname288.6 KiB1647
Hoe Scouting begon in Venezuela156.7 KiB446
Scouting in Zuid Sleeswijk - Sudslesvig - Súdschleswig303.6 KiB965
Scouting in Londen. Gebouwen en Gilwell Park.1.3 MiB1094
De kiwi van Nieuw-Zeeland408.8 KiB993
Britse en Canadese Scoutingburen Deel 1 - De Britten697.5 KiB813
Britse en Canadese Scoutingburen Deel 2 - De Canadezen364.0 KiB457

Scoutingtradities

NameSizeHits
NameSizeHits
Sint Joris uit het Scoutingbeeld verdwenen?164.3 KiB896
Een Heitje voor een Karweitje411.7 KiB800
Een schip voor Scouting440.1 KiB941
De fiets en Scouting491.3 KiB635
Fietsvlaggetjes711.1 KiB686
Deep Sea Scouts - Oceaanverkenners103.5 KiB672
Oude Scoutingvlaggen258.8 KiB980
Jamboreeliedjes 1937 - 1957 - 2007294.9 KiB1092

5 Reacties

 1. Lily

  Beste Fred,
  Ik heb weer genoten van je site. Ik herlees de oude artikelen ook regelmatig. Ik hoop dat je dit werk nog lang zal mogen doen.
  Stevige linker Lily Bruns, den Haag

  Reageren
 2. Henk Coppes

  Op de Piet Kroonenbergs Padvinderskroniek wens ik alle lezers een Gelukkig en Voorspoedig 2017!

  Reageren
 3. Adri Saltzherr

  Piet, bedankt,
  Door jouw boek is de geschiedenis van de staten achter het ijzeren gordijn voor mij gaan leven.

  Reageren
 4. Han Ockhuijsen

  Dag Piet! Bedankt voor al je mooie artikelen.

  Reageren
 5. Anoniem

  I have learn several excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to create any such fantastic informative site.|

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *