Interview Casa dei Bambini 107 jaar

Op 6 januari 2014 was het 107 jaar geleden dat de eerste Casa dei Bambini, zeg maar de eerste Montessori kleuterschool, in Rome geopend werd. Het programma NTR-Academie op radio 5 heeft daar toen aandacht aan besteed.
Marcia Welman, medewerkster aan dit programma, heeft me geinterviewd over de betekenis van deze gebeurtenis.

Marcia Welman

(Klik op het driehoekje om naar het interview te luisteren)

1 Reactie

 1. Margareth Meulmeester

  Geachte heer Fred Kelpin, zojuist heb ik met veel interesse het interview beluisterd.
  Steeds vaker komt mevrouw Maria Montessori in mijn gedachten. Zelf heb ik een verblijfplaats in Noordwijk, en heb onlangs aldaar haar graf bezocht. Er zijn meerdere redenen waarom Maria Montessori mijn inspireert. De eerste is, dat ik 11 jaar als kleuterleidster werkzaam ben geweest en diverse materialen aan de kinderen heb aangeboden in die tijd. We spreken over ruim 25 jaar terug in de tijd. Inmiddels wijd ik mij vanaf 1996 full time aan het kunstenaarschap, en heb inmiddels een eigen schilder methode ontwikkeld. De methode is als het ware ontstaan en opgebouwd uit drie stappen, oefeningen beter gezegd, het genereert ruimte waardoor het denken overgaat in gevoel.
  In 2013 heb ik deze schildermethode ondergebracht in de Stichting a r t c h i l d,
  waar ik op dit moment voorzitter van ben. Het bloed kruipt ….en inmiddels is gebleken dat de methode zeer geschikt is voor kinderen. Het ontwikkeld hun authenticiteit en tevens sterkt het het zelfvertrouwen. De technieken die de kinderen worden aangeboden stelt hen in staat volledig onafhankelijk aan het werk te gaan. Geen sturing van buiten af in dat wat zij aan expressie in de verf op het doek willen vertalen. Vrij in relatie met henzelf, en daardoor tevreden met het resultaat, proces gericht. Gebleken is ook dat de methode geschikt is voor autistische kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking. Door fondsen verving heeft stichting a r t c h i l d de mogelijkheid om aan 400 Syrische vluchtelingen kinderen deze workshop aan te bieden. Hen tijdens het proces een geluksmoment te laten ervaren en hun grijze verleden weer (een beetje) te kleuren.
  Veelal zijn deze kinderen getraumatiseerd en voelen zij zich door alle negatieve ervaringen onveilig. De doelstelling van dit project is bij te mogen dragen, om deze veiligheid in henzelf weer te doen groeien, zodat zij zonder angsten open verbindingen aan durven gaan, die nodig zijn voor een liefdevolle wereld. De resultaten zij heel bevredigend en dit maakt mij erg gelukkig. Inmiddels zijn de plannen zo dat ik docenten op ga leiden om zelfstandig met kinderen aan de slag te gaan, een academie. Deze mail is een spontane actie, een uiting, en een bewondering voor het werk en de visie van Maria Montessori. Mag ik u uitnodigen om de website van Stichting a r t c h i l d eens te bezoeken? http://www.artchild.nl
  Dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet, Margareth Meulmeester

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.