“Zolang er Leven is” door Hendrik Groen

zolang-er-leven-is-klein

Zolang er leven is is het tweede boek dat Hendrik Groen in 2015 schreef over de bewoners van een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Als hij dit schrijft is Groen 85 jaar oud. Hendrik Groen is een pseudoniem voor Peter de Smet.

Zijn eerste boek over het verzorgingshuis was Pogingen iets van het Leven te maken. Het was tevens het eerste boek in een reeks van besprekingen die ik voor deze website schreef. Over dat eerste boek was ik enthousiast; ik vergeleek Hendrik Groen zelfs met Han Voskuil. En dat wil wat zeggen, want ik ben een echte Voskuil-fan.

Di tweede boek viel me iets tegen. Ook hier rake typeringen en een humoristische kijk op het samenleven in een verzorgingshuis. Maar het is meer van hetzelfde. Na Eefje in het eerste boek gaat nu Evert dood. Hij heeft darmkanker. En zo is Hendrik opnieuw iemand kwijt die hem na staat. De Oud Maar Niet Dood Club maakt nieuwe uitstapjes en gaat zelfs uit logeren in Brugge. De friet die ze daar serveren in het Frietmuseum is niet van een kwaliteit om met rode inkt over naar het verzorgingshuis te schrijven. Mijn dochter en haar vriend hebben er ook friet gegeten en ze bevestigen het oordeel van OMANIDO van ganser harte. De guerrilla tegen de directrice Mevrouw Stelwegen gaat verder. En als zij vertrekt wordt het een strijd tegen manager Van de Kerkhof, die de sluiting van het huis komt voorbereiden.

Nog meer van hetzelfde wordt misschien te veel van het goede. Daarom is het goed dat er een tv-bewerking komt in de loop van 2017. Met André van Duin in de rol van Hendrik Groen. En Het Parool laat ons weten dat het volgende Hendrik-Groen-boek een roman zal worden. Merkwaardig bericht want volgens Uitgever Meulenhof is Zolang er Leven is al een roman.

6 Reacties

 1. Bart van der Heide

  Ik had al zo het vermoeden. En had dan ook al besloten om het tweede deel niet te kopen. Het eerste boek met veel plezier gelezen.

  Reageren
 2. Ruud Meure

  Wel erg veel over de dood tegenwoordig, Bart van der Heide bekende naam. Kan even niet plaatsen waar hij zat bij de scouting.

  Reageren
  1. Fred Kelpin (Auteur bericht)

   Bart was van de Jan van Nassaugroep in de tijd dat ik daar patrouilleleider en later troepleider was.

   Reageren
 3. Bart van der Heide

  De manager conservatoren & onderzoek bij het Stedelijk Museum in Amsterdam heet ook Bart van der Heide. De naam Ruud Meure komt mij niet bekend voor.

  Reageren
  1. Fred Kelpin (Auteur bericht)

   Ruud Meure was samen met Ton Ockhuijsen en ik leider van de Willem de Zwijgergroep.

   Reageren
   1. Bart van der Heide

    Dan klopt het dus, dat er bij mij geen ‘historisch klepje’ open ging.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *