Twinnen van Central Branch ISGF in Nederland met VOSOG uit België

ISGF is een fellowship (broederschap) voor volwassen padvinders en padvindsters. Er zijn afdelingen in veel landen. In Nederland is op dit moment geen zelfstandige afdeling. Het land valt onder de Central Branch van ISGF. Vroeger waren er de Plus-Scouts aangesloten bij Scouting Nederland. Maar Scouting Nederland is geen lid meer van de ISGF (International Scouting and Guiding Fellowship) en daarmee de Plus-Scouts ook niet meer. Wie toch lid wil blijven van de internationale Fellowship kan zich via de Central Branch bij ISGF aansluiten.

In België gaat het anders. daar is de VOSOG. Dat zijn de Vlaamse Oud-Scouts en Oud-Guides. Ze zijn als zelfstandige vereniging aangesloten bij de ISGF, zoals in Nederland vroeger de Plus-Scouts en daarvoor de vereniging Vrienden van Scouting.

Een van de dingen die verenigingen in de afzonderlijke landen samen kunnen doen is Twinnen. Twee (of meer) landen komen bij elkaar en wisselen tijdens een gezellige dag ervaringen met elkaar uit. Daar is een logo voor, dat je hierboven ziet. Twee poppetjes houden elkaar vast. Dat symboliseert het twinnen. In het midden een rode pijlkop (scouting) in een wit klaverblad (guiding). De bestuurders en oud-bestuurders van de landelijke verenigingen in België en Nederland komen al sinds jaren bij elkaar, om beurten in België en Nederland. Dit jaar in Nederland.

En daar staan ze dan. Voor een oude trein in het smalspoormuseum in Valkenburg bij Katwijk. En we (ik ben zo’n Nederlandse oud-bestuurder) reden ook nog met antieke treintjes over het terrein van het museum en om het Valkenburger meer.

Daarna gingen we ook nog naar een oud stoomgemaal waarmee indertijd de Haarlemmermeer is drooggepompt. Dat wil zeggen een van de gemalen die daarvoor gebruikt werden. Het was de Cruquius, genoemd naar de ontwerper meneer Cruquius, die gelukkig zelf ook aanwezig was om ons de werking van het stoomgemaal – dat inmiddels door elektriciteit wordt aangedreven – uit te leggen.

Links zie je meneer Cruquius en rechts het stoomgemaal.

Tenslotte gingen we naar Voorburg waar we de eerder genoemde ervaringen uitwisselden en een lekkere hutspotmaaltijd verorberden.

3 Reacties

 1. Leny Doelman

  ISGF is een wereldorganisatie waarbij alle oud-scouts en oud-gidsen zich kunnen aansluiten. ISGF staat voor International Scout and Guide Fellowship

  Reageren
 2. Marguerite

  Kort en bondig verslag van toch een lange dag met regen, zon en veel “gebabbel”. Gezellig en leerzaam was het zeker.

  Reageren
 3. Ruud

  Hoi Fred,

  Eenmaal Scout is levenslang Scout. Dat was een mooie dag geweest. Kenmerkend voor dat soort bijeenkomsten is de vergrijzing. Jammer dat vele verenigingen daarmee te kampen hebben. De jongeren van nu worden ook ouder. Misschien op deze manier komt er dan toch een keer een einde aan de vergrijzing in de verenigingen. Ik laat de moed niet zakken.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *