“Psicogrammatica” verschenen in het Italiaans

Vrij snel nadat het eerste Kinderhuis in Rome geopend was in de arbeiderswijk San Lorenzo begon Maria Montessori haar werkwijze te beschrijven in boeken. Het eerste boek heet in het Nederlands De Methode. In het buitenland wordt meestal de titel De Ontdekking van het Kind gebruikt. Nog niet lang geleden verscheen dit boek in een nieuwe Nederlandse editie bij Montessori-Pierson Publishers Company in Laren N.H. Een nieuwe Engelse editie is in voorbereiding. Haar werkwijze met oudere kinderen werd beschreven in Zelfopvoeding, deel I en II. De Italiaanse versie verscheen in 1917. Beide boeken zijn onlangs in nieuwe edities in het Engels verschenen.

Maria Montessori besloot tot een andere aanpak van haar publicaties. Uitgebreider dan in de tot nog toe verschenen boeken begon ze haar werk als een doorgaande lijn te beschrijven vanuit een aantal gezichtshoeken. Dat was de zogenaamde psycho-serie. Van deze boeken verschenen Psychoaritmetica en Psychogeometrie aanvankelijk in het Spaans. Montessori woonde in die tijd in Barcelona. De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog vertraagden verdere uitgave van deze boeken aanzienlijk. Er waren Italiaanse versies en Duitse pogingen. Van Psychogeometrie verscheen een vertaling in het Nederlands die alleen voor opleiders bestemd was. Het is nog niet zo lang geleden dat van deze twee boeken de Engelse versie verscheen.

Hiermee is de psych-serie nog niet af. Psychogrammatica en Psychomuziek hebben echter de drukpers nimmer bereikt. Tot deze maand: In mei 2017 is Psicogrammatica in het Italiaans verschenen bij FrancoAngeli in Milaan. Het is te hopen en te verwachten dat een Engelse editie binnen niet al te lange tijd zal uitkomen. 

 

 

4 Reacties

 1. mirjam Hartog

  Ik ben nieuwsgierig naar de inhoud zonder meteen het hele boek te moeten bestellen. Kan er een korte samenvatting komen zodat ik een idee heb?

  Reageren
 2. Fred Kelpin (Auteur bericht)

  Ik heb het boek besteld maar nog niet ontvangen. Ik spreek of lees geen Italiaans maar denk dat ik de inhoud wel kan volgen aan de hand van de illustraties. Ik zie nu al – op internet – dat de taalsymbolen erin staan. Dat is nieuw.In Advanced Montessori Methode ontbreekt zo’n beschrijving.

  Reageren
 3. Fred Kelpin (Auteur bericht)

  Naar aanleiding van het bericht van Mirjam Hartog hierboven.

  Als je Psicogrammatica in het Italiaans bestellen wil dan kan dat vast op veel manieren. Ik probeerde het eerst via de Dominicanenboekhandel in Maastricht. Dat mislukte.

  Toen via internet:
  – Ga naar Hoepli.it
  – Vul in het zoekvenster Psicogrammatica in
  – Bestellen maar

  Reageren
 4. Fred Kelpin

  Nu ook een artikel over Psicoaritmetica in het hoofdstuk Montessoriopvoeding op deze website.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *