Maria Montessori sails to America door Ronald Sanders

Maria Montessori sails to America

Een dagboekje van Maria Montessori dat dateert  van 1913; zij houdt het bij op haar bootreis naar Amerika. Het boekje is fraai vormgegeven, met op het omslag een afbeelding van de oceaanstomer de SS Cincinnatti van de Hamburg-Amerika-Lijn. Carolina Montessori [inderdaad, de achterkleindochter] vertaalde het dagboekje en schreef er een heldere inleiding bij.

 

Samuel McClure, een uitgever van een veelgelezen magazine, wist Montessori over te halen naar Amerika te gaan. Overhalen, want ze wilde liever bij haar zoon en vader blijven en werken aan een nieuwe cursus en nieuw materiaal ontwikkelen voor kinderen van 6-12 jaar om te kunnen starten met Montessori lager onderwijs. De angst dat men elders de vruchten zou gaan plukken van haar succes, gaf waarschijnlijk de doorslag om toch op reis te gaan. McClure haalde haar op in Napels op 21 november en begeleidde haar tijdens de reis. Hij had voor haar een eersteklas hut geregeld en daar noteerde zij haar dagboekaantekeningen. Maria geniet van de luxe, schrijft veel over haar zoon en observeert de mensen op het schip. Ze beschrijft de heerlijkheden van het diner, de immense zee, maar ook het gezang van de landverhuizers die onder haar dek vertoeven in de minder luxueuze klasse. Terwijl ze de Straat van Gibraltar passeert en de Azoren van een afstand beziet, gaan haar gedachten geregeld terug naar Rome, naar haar zoon en vader.
Maria geniet van de weidsheid van de oceaan, maar ze raakt zeeziek. Dan blijkt maar weer hoe relatief alles is: brakend over de reling naast de andere passagiers.

Maria Montessori met Sam McClure

Een paar dagen later raakt het schip in een zware storm. Maria beschrijft hoe alle spullen door de hut geslingerd werden, het water kwam door de patrijspoorten. Ze krijgt een dienstertje die ‘wakend’ bij haar gaat slapen. Omdat Montessori het Engels niet machtig is, geeft McClure tijdens de reis een lezing over Montessori-onderwijs en alle eersteklas passagiers werden vervolgens lid van de Montessorivereniging.

Op de laatste dag aan boord krijgt Maria van de kapitein een rondleiding van brug tot machinekamer. ’s Avonds 2 december legt het schip aan in de haven van New York en eindigt het dagboek.

In de biografie van Schwegman*  lezen we dat Montessori als een ster wordt ontvangen en ze zal veel Bekende Amerikanen de hand schudden: o.a. Edison, Bell, Helen Keller, president Wilson. In verschillende steden aan de oostkust geeft ze succesvolle lezingen.

 

Nieuwsgierig naar het wel en wee van de Cincinnatti, gaf Google nog de volgende info:

De Cincinnatti werd in 1916 geconfisqueerd door de Amerikanen, die dat jaar betrokken raakten bij de Eerste Wereldoorlog. Het schip kreeg een andere naam: Covington en werd troepenschip. Duizenden soldaten werden overgezet naar het strijdgewoel in Frankrijk. Op 1 juli 1918 is het voor de kust van Brest door een Duitse torpedo naar de kelder gejaagd. De 776 opvarenden werden op zes na allemaal gered.

 

 •   Marjan Schwegman     Maria Montessori 1870 – 1952. Kind van haar Tijd Vrouw van de Wereld  Amsterdam University Press, 1999.

Het boek is  uitgegeven door de Montessori-Pierson Publishing Company,  http://montessori-pierson.com

 

 

3 Reacties

 1. Eugenie Hochstenbach

  Klinkt erg interessant….

  Reageren
 2. Fred Kelpin (Auteur bericht)

  Bij de Montessori-Pierson Publishing Company. Dat klinkt ver weg, maar de uitgeverij is gevestigd in Laren NH. Het adres van de website vind je hierboven.

  Reageren
 3. ans van doorn

  Waar kan ik dit dagboekje kopen?

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *