Maria Montessori Speaks to Parents. A Selection of Articles

In de reeks The Montessori Series die wordt uitgegeven door de Montessori-Pierson Publishing Company uit Amsterdam is de afgelopen zomer een klein maar belangrijk boek verschenen dat Maria Montessori Speaks to Parents, A Selection of Articles heet.

Maria Montessori begreep dat het belangrijk was dat haar ideeën over opvoeding begrepen werden door de ouders die hun kinderen naar een van haar scholen stuurden. Tijdens haar leven heeft ze van tijd tot tijd lezingen voor ouders gehouden. Een boek speciaal voor ouders heeft ze nooit geschreven. Daar is het niet van gekomen.

Gelukkig zijn verslagen van haar lezingen bewaard gebleven. Een selectie is nu gebundeld en als deel 21 in The Montessori Series verschenen. De onderwerpen zijn interessant: Montessorileraren kunnen ongetwijfeld uren achtereen praten over het belang van de voorbereide omgeving in de school. Die voorbereide omgeving is ook in de thuissituatie belangrijk. Met in grootte aan het kind aangepaste meubeltjes en gebruiksvoorwerpen.

Pratend over haar nieuwe manier van opvoeden zegt Montessori dat “Kinderen op een natuurlijke manier leren door actief te zijn en dat hun karakter tot ontwikkeling komt door middel van vrijheid.” Om hieraan in de praktijk tegemoet te komen is voor de school het Montessorimateriaal ontwikkeld. Het is goed dat ouders dit weten. De Montessorileraar zou dit zinnetje ook ingelijst boven zijn bed moeten hangen en hij zou zich van tijd tot tijd af moeten vragen of hij nog genoeg bijdraagt aan het op actieve wijze en in vrijheid leren van de kinderen.

 

Parents can be too loving is de titel van een ander hoofdstuk waarin Montessori ouders ervoor waarschuwt dat ze in hun goedheid
niet te veel het pad van ontwikkeling voor hun kind moeten effenen, zodat uitdagingen verloren gaan. Verder schrijft ze dat kinderen die de keuze krijgen uit werken of spelen de voorkeur aan werken geven.

Ik heb hierboven wat uitgangspunten genoemd om een idee te geven van waar het in dit boekje over gaat. Die uitgangspunten zijn beschreven in elf korte, toegankelijke hoofdstukken. Het boekje is 55 pagina’s dik en bevat ook een korte beschrijving van het leven van Maria Montessori van de hand van haar achterkleindochter Carolina Montessori. De Amerikaanse Paula Polk Lillard schreef het voorwoord. Het boek is voorzien van foto’s die gemaakt zijn in een Amerikaanse Montessorischool.

 

Het boek is voor € 7,60 plus verzendkosten verkrijgbaar bij de Montessori-Pierson Publishing Company ( https://montessori-pierson.com )

2 Reacties

 1. Lotte Vrij

  Dank je voor de informatie Fred.

  Reageren
 2. Henk Smits

  Heel interessant, ik ga het aanschaffen.
  Kleinkinderen zitten nu alle vier op een montessorischool. Er even binnenlopen geeft de indruk dat er gelukkig nog leidsters zijn die bezield en met liefde montessoriaans aan het werk zijn.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *