Help mij het zelf te doen

Dit artikel verscheen eerder op Montessorinet.

Help mij het zelf te doen

Je kan op internet allerhande citaten vinden van Maria Montessori. Vele zijn zonder meer inspirerend. Maar zonder context of verhaal blijft een citaat soms een abstractie en in het ergste geval slechts een tegeltjeswijsheid, die maar kort beklijft. Montessorinet vroeg aan Fred Kelpin wat zijn favoriete citaat is en waarom.

Mijn favoriete citaat komt uit Het Geheim van het Kinderleven
Amsterdam 1937 – 2 blz. 263:
Het luidt: Help mij het zelf te doen

Comenius en Montessori 

Comenius                                                   

Uit: Orbis Sensualium Pictus

1. Inleiding

  Leraar:
“Ik leid je overal heen, ik laat je alles zien,
ik benoem alles voor je.”
Jongen:
“Hier ben ik, leid me, in naam van God.”

Montessori

“Help mij het zelf te doen”

“In de speciale omgeving die wij in onze school voor ze [de kinderen] voorbereiden, hebben de kinderen zelf een zin bedacht die aan hun innerlijke behoeften uitdrukking geeft: ‘Help mij het zelf te doen.’ ”

Comenius wil iets aan het kind leren. Maria Montessori wil iets van het kind leren.

Sjoerd is een slimme jongen. Na een verhuizing van buiten Limburg zit hij bij mij in een bovenbouwgroep van de Montessorischool Binnenstad in Maastricht. Hij heeft het er naar zijn zin. Maar vrijheid om zelf je werk te kiezen is moeilijk voor hem. Bij het binnenkomen zegt hij dagelijks: “Meneer, wat moet ik doen?” Ik zeg dan: “Sjoerd, the sky is the limit.” En Sjoerd zegt: “Daar begint ie weer!” Zelfstandigheid kun je leren. Sjoerd heeft dat ook geleerd.

Hieronder het complete citaat uit Het Geheim van het Kinderleven

 

 

5 Reacties

 1. Debora Stap

  Goede herinneringen aan een periode waarin voor onze kinderen een tijdperk aanbrak waarin zij zichzelf konden ontplooien.

  Reageren
  1. Fred Kelpin (Auteur bericht)

   Hartelijk dank voor Uw reactie. Sjoerd was een aanwinst in mijn groep.

   Reageren
 2. Fred Kelpin (Auteur bericht)

  Liesbeth, hartelijk dank voor het doorsturen van de link.

  Reageren
 3. Fred Kelpin (Auteur bericht)

  Sjoerd, you make my day! Prachtig om na al die jaren op deze manier van je te horen. Ik denk met veel plezier terug aan die tijd. Het boek waaruit ik citeerde is net (gisteren) opnieuw verschenen in het Engels.

  Reageren
 4. Sjoerd Stap

  Liesbeth Fransen mailde me een link door naar dit stuk. Leuk om zoveel jaar na dato je eigen herinnering vanuit het perspectief te zien van de (bijzonder gewaardeerde) leerkracht.

  Bedankt voor de paar jaren zeer fijne en goede les!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *