Het Brein van het Jonge Kind

Maria Montessori
Mario Montessori

“Het U hier aangeboden boek is ontstaan uit de voordrachten, die Dr. Maria Montessori te Ahmedabad hield gedurende de eerste Opleidingscursus na haar internering in India, welke duurde tot het eind van Wereldoorlog II.” schreef Mario M. Montessori Sr. In het voorwoord van de eerste druk (1948) die in een Nederlandse vertaling van J.J. Prins – Werker verscheen in 1949.  Aan die Nederlandse vertaling is sindsdien eigenlijk nooit meer iets veranderd. Of het moet zijn dat de Tijdlijnen die erin waren opgenomen bij een herdruk door de Nederlandse Montessori Vereniging verdwenen. Waarom? Ik weet het niet.

Eind oktober verschijnt er een nieuwe druk van het boek Aan de basis van het Leven – De Absorberende Geest van Maria Montessori. De nieuwe titel is Het Brein van het Jonge Kind – Voorheen Aan de Basis van het Leven.

Claude Claremont

Maria Montessori zat zelf intussen niet stil. De voordrachten had ze in het Italiaans gehouden. Ze waren zin voor zin in het Engels vertaald door haar zoon Mario en tegelijkertijd genotuleerd door een medewerker uit India. Ze herschreef het boek na 1948 in het Italiaans waarbij ze stukken uit de Engelse versie wegliet en ze aanvulde met nieuwe teksten. Een vertaling van het nieuwe boek dat zo ontstond in het Engels werd gemaakt in 1952 door een toegewijde medewerker van Maria Montessori: Claude Claremont uit Engeland.

J.J. Prins – Werker

In zijn voorwoord schrijft Claremont: “ .. Deze Italiaanse versie, opnieuw vertaald in het Engels, wordt u hierbij aangeboden. Wie bekend is met de eerste uitgave zullen diverse veranderingen, aanvullingen en weglatingen opvallen. Die zijn van de hand van Dr. Montessori zelf.” Het heeft dus maar liefst 67 jaar geduurd voordat de aanvullingen en verandering van Montessori in een Nederlandse uitgave verwerkt werden. Dat werd dus tijd! Temeer daar de belangstelling voor de opvoeding van de zuigeling en peuter in Nederland tegenwoordig volop in de belangstelling staat.

De verschillen met de oude editie zijn:

 • De tekst is hertaald. Nederlands uit 1952 leest tegenwoordig niet echt prettig meer.
 • De spelling is aangepast aan onze tijd.
 • De aanvullingen die Maria Montessori in 1952 deed zijn opgenomen. In de tekst van Prins- Werker ontbreken ze.
 • Er is een register aan de tekst toegevoegd.
 • Er zijn verduidelijkende voetnoten toegevoegd.
 • Naast de bestaande illustraties zijn de vier Tijdlijnen toegevoegd die in de laatste herdruk ontbreken.

Die Tijdlijnen horen bij hoofdstukken waarin ze besproken worden. Ze heten:

 • De Ontwikkeling van de Onafhankelijkheid
 • De Ontwikkeling van de Taal – Schematische Voorstelling
 • De Ontwikkeling van de Taal – Van Nevels naar een Samengestelde Zin
 • De Ontwikkeling van het Bewegen

Wat nevels zijn wordt in het boek besproken.

Voorbeeld van zo’n Tijdlijn: De Ontwikkeling van de Taal – Van Nevels naar een Samengestelde Zin.

De Vier Stadia van Ontwikkeling – De Bubbel.


Toen Montessori bezig was met het herzien van Het Brein van het Jonge Kind maakte ze ook een tijdlijn over de Ontwikkeling van het Kind tot Volwassene. Hieruit blijkt dat de periode van 0 – 6 jaar – de tijd waarin de Bewuste Geest wordt opgebouwd – de belangrijkste is voor de ontwikkeling van een kind.

Het boek wordt uitgegeven door de Montessori-Pierson Publishing Company. https://montessori-pierson.com

De kaft van het boek.

5 Reacties

 1. Joëlle de Groot

  Beste Fred, prachtig! Ik wil dit boek graag lezen en als opleider toepassen in mijn montessoriopleiding,dag-en nascholing, Hogeschool Rotterdam.
  Echter,op de aangegeven website is je boek nog niet zichtbaar, hoe kan ik het bestellen?
  Met vriendelijke groet Joëlle de Groot

  Reageren
  1. Fred Kelpin (Auteur bericht)

   Het boek verschijnt eind oktober. Kijk begin november nog even op de website.

   Reageren
 2. Joëlle de Groot

  Mooi & dank voor dit initiatief, Fred! Ik wil het graag lezen en verwerken in mijn montessori opleiding Hogeschool Rotterdam.
  Echter ik probeer het boek via de link aan te schaffen.
  Boek is (nog) niet zichtbaar…
  Hopelijk op kort termijn wel.
  Groet van Joëlle

  Reageren
 3. maud arkesteijn

  Beste Fred, wat een een mooi initiatief en wat is nu duidelijke hoe de ontwikkelingslijnen lopen. Ik ga het boek zeker kopen. groetjes, Maud.

  Reageren
 4. Henk Smits

  Mooi om het gedachtegoed levend te blijven houden. Onze vier kieinkinderen ontwikkelen zich in een montessoriaanse omgeving. In essentie herken ik het van mijn eigen opvoeding in een montessorischool. Het blijft fascinerend!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.